STIRI DE LA SKODA
01.03.2019

ŠKODA KAMIQ – noul SUV urban

KAMIQ îmbină avantajele oferite de SUV-uri, cu agilitatea unei compacte
SKODA KAMIQ

ŠKODA îşi adaugă încă un al treilea model în portofoliul european de SUV-uri: ŠKODA KAMIQ.

La fel ca denumirile KODIAQ şi KAROQ, ale celorlalte două modele SUV de succes ale mărcii ŠKODA, şi „KAMIQ” provine din limba inuiţilor, poporul ce trăieşte în Canada şi Groenlanda.

Cuvântul se referă la ceva ce „se potriveşte perfect”.

Fiind poziţionată în segmentul SUV-urilor urbane, un segment în creştere, ŠKODA KAMIQ îmbină perfect avantajele oferite de SUV-uri în general, precum garda la sol mai mare şi poziţia mai ridicată pe scaun, cu agilitatea unei compacte.

Beneficiind de un design puternic emoţional, sisteme de asistenţă de ultimă oră, spaţiu generos la interior şi numeroase soluţii Simply Clever, KAMIQ satisface cerinţele impuse de familii faţă de un automobil, dar şi de clienţii ce pun preţ în mod special pe un stil de viaţă modern, în pas cu vremurile.

ŠKODA KAMIQ a preluat limbajul de design al modelelor KODIAQ şi KAROQ, ce s-a dovedit deja a avea mare succes, adăugând totodată noi detalii proprii, precum farurile formate din două segmente, cu luminile de zi poziţionate deasupra farurilor principale.

Noul SUV urban este proiectat pe baza matricei modulare transversale (MQB) şi, la o lungime de 4.241 mm, oferă spaţiul generos cu care ŠKODA ne-a obişnuit deja la toate modelele sale.

ŠKODA KAMIQ satisface pe deplin cerinţele mobilităţii individuale moderne, dar consolidează totodată şi caracterul emoţional al mărcii ŠKODA, cu sistemele sale moderne de asistenţă, sistemele de propulsie eficiente şi prietenoase cu mediul, cele mai noi sisteme de infotainment şi soluţiile de conectivitate de ultimă oră.

Denumirea KAMIQ continuă sistemul de „botez” deja familiar al modelelor SUV din portofoliul ŠKODA. Astfel, denumirile modelelor mai mari, ŠKODA KAROQ şi ŠKODA KODIAQ, încep ambele cu litera K şi se termină cu litera Q.

Designul: un SUV ŠKODA, cu o formă compactă şi emoţională

Partea frontală a noii ŠKODA KAMIQ se caracterizează prin grila lată a radiatorului, cu lamelele duble şi linii de design distinctive pe capota motorului. Spoilerul frontal robust accentuează caracterul off-road al maşinii. Profilul, cu roţi mari de 16 până la 18 inchi şi capota ridicată, emană robusteţe şi dinamism. Linia plafonului şi garda la sol mare accentuează şi mai mult această impresie.

Proporţiile profilului sunt echilibrate, iar designul este atemporal, cu trăsături sportive dinamice. Partea din spate prezintă o reinterpretare nouă a formei specifice a blocurilor optice posterioare, cea a literei C, întâlnită la toate modelele mărcii. Difuzorul accentuează garda la sol generoasă a modelului şi alura marcată de forţă.

„Odată cu noua ŠKODA KAMIQ, am dezvoltat mai departe limbajul de design al SUV-urilor noastre, ce s-a dovedit deja a fi de mare succes. Astfel prezentăm acum un automobil marcat de forţă şi emoţional, în ciuda dimensiunilor sale compacte. KAMIQ poate fi imediat identificat ca fiind un membru al familiei de SUV-uri ŠKODA, datorită grilei sale mari verticale din faţa radiatorului, a liniilor distinctive de pe capota motorului şi a farurilor cu detalii ce amintesc de cristal. Dar acest model dispune şi de caracteristicile sale proprii, care îi conferă propria identitate, precum luminile de zi de deasupra farurilor principale,” a declarat designerul-şef, Oliver Stefani.

Noul SUV ŠKODA este primul model al mărcii ce aduce pe şosele farurile LED compuse din două unităţi, cu luminile de zi amintind de patru pietre preţioase, încrustate deasupra farurilor principale. Efectele tridimensionale, similare cristalului, precum şi unităţile LED ce seamănă cu bijuterii strălucitoare amplifică alura sofisticată a maşinii.

Versiunea full-LED include şi proiectoare de ceaţă cu funcţie Cornering statică, precum şi, pentru prima dată la o ŠKODA, luminile dinamice de semnalizare în faţă şi în spate. Luminile de semnalizare frontale sunt compuse din LED-uri individuale. Când şoferul acţionează semnalizarea, LED-urile se aprind consecutiv, creând un efect cursiv, dinspre interior spre exterior.

Interiorul: vizibilitate excelentă asupra drumului, spaţiu din plin şi confort ridicat

KAMIQ este al doilea model al mărcii ceheşti de tradiţie care dispune de acest nou concept pentru interior. Habitaclul este astfel dominat de ecranul liber poziţionat, aşezat la înălţimea ideală, în câmpul vizual al şoferului. Totodată, având diagonala de 9,2 inchi, este unul dintre cele mai mari ecrane din segmentul de automobile de acest tip.

Se mai remarcă la interior şi linia de design ce copiază linia capotei motorului. Aceasta are şi rol de suport ergonomic pentru sprijinirea mâinii celui care utilizează ecranul tactil. Afişajul Virtual Cockpit de 10,25 inchi este, de asemenea, unul dintre cele mai mari afişaje din acest segment auto. Panoul de instrumente cu design nou continuă limbajul de design emoţional al exteriorului. Gurile de ventilaţie laterale se extind în portiere, amplificând vizual senzaţia de spaţiu generos de la interiorul maşinii.

Planşa de bord, cu noi elemente decorative integrate pe suprafeţe mari, precum şi panourile portierelor sunt finisate cu o spumă moale, cu textură nouă, amintind de structura cristalului. Aceasta va marca de acum înainte stilul mărcii ŠKODA.

Iluminarea ambientală este disponibilă în trei variante de culoare (alb, roşu, cupru) şi amplifică la rândul ei senzaţia de spaţiu generos, completând totodată elegant nuanţele de la interior şi cusăturile contrastante de pe tapiţerie. Opţional, scaunele pot fi comandate cu tapiţerie din microfibră Suedia. ŠKODA KAMIQ oferă, de asemenea, o poziţie mai înaltă a scaunelor, în comparaţie cu ŠKODA SCALA.

Interiorul noului SUV ŠKODA impresionează cu spaţiul său generos, dar şi cu opţiunile sale pentru confort posibile de regulă doar în segmentele auto superioare. Printre acestea se numără, de exemplu, volanul încălzit şi parbrizul încălzit. KAMIQ poate fi echipat opţional şi cu scaune încălzite, inclusiv pentru locurile din spate, nu doar pentru cele din faţă.

Caroseria: interior spaţios, în ciuda dimensiunilor exterioare compacte

Noua ŠKODA KAMIQ are o lungime de 4.241 mm şi o lăţime de 1.793 mm, la o înălţime de 1.531 mm. Ampatamentul este de 2.651 mm, ceea ce este mai ales în avantajul celor care stau pe banchetă, aceştia beneficiind de un plus de spaţiu de 73 mm la nivelul genunchilor.

Portbagajul are o capacitate de 400 l, ce poate fi extinsă la 1.395 l când scaunele din spate sunt rabatate. Ca dotare opţională, şi spătarul scaunului pasagerului din faţă poate fi rabatat, astfel încât să permită transportul unor obiecte cu o lungime de până la 2.447 mm.

Motorizări: patru motoare şi şasiu adaptiv opţional


Toate motoarele modelului ŠKODA KAMIQ dispun de injecție directă şi supraalimentare turbo, precum şi de funcţia de recuperare a energiei de frânare şi de tehnologie Start-Stop, respectând pe deplin cerinţele normei de poluare Euro 6d‑TEMP.

Motorul pe benzină de intrare în gamă este 1,0 TSI şi generează 70 kW (95 CP). Din capacitatea sa cilindrică de doar 1,0 l, acest motor cu 3 cilindri generează un cuplul maxim de 175 Nm, fiind echipat cu o cutie manuală de viteze cu 5 trepte.

Motorul 1,0 TSI de 85 kW (115 CP) generează un cuplu de 200 Nm şi are în dotarea standard transmisia manuală cu 6 trepte. Transmisia automată DSG cu 7 trepte este disponibilă ca dotare opţională. Versiunea cea mai puternică din gamă este motorul 1,5 TSI cu o putere de 110 kW (150 CP), ce oferă un cuplu maxim de 250 Nm. Tehnologia sa ACT dezactivează automat doi cilindri când motorul este supus doar unei sarcini mai reduse, economisind astfel combustibil. Acest motor este disponibil şi cu transmisia automată DSG cu 7 trepte, ca alternativă la transmisia manuală cu 6 trepte. Toate cele trei motoare pe benzină sunt echipate cu filtru de particule pentru benzină.

Motorul diesel 1,6 TDI cu patru cilindri de 85 kW (115 CP) generează 250 Nm şi este echipat cu convertor catalitic SCR cu injecție de AdBlue şi cu filtrul de particule diesel în dotarea standard. Unitatea diesel eficientă este combinată în echiparea standard cu transmisia manuală cu 6 trepte, iar opţional poate fi comandată cu transmisia automată DSG cu 7 trepte.

La o gardă la sol mai mare cu 37 mm decât noua compactă ŠKODA SCALA, şasiul modelului ŠKODA KAMIQ îmbină avantajele oferite de SUV-uri cu agilitatea unei compacte.

Controlul sport al şasiului permite setări şi mai dinamice. Acest şasiu sport opţional are garda la sol redusă cu 10 mm şi, alături de modul Normal, dispune şi de modul Sport, cu reglaje mai ferme pentru amortizoarele ce sunt ajustate electronic.

Şoferii pot configura cele două setări ale şasiului folosind meniul sistemului de selectare a modului de condus Driving Mode Select, care este oferit în combinaţie cu şasiul sport adaptiv. Funcţia de selectare a modului de condus oferă spre alegere două moduri de setare: Normal, Sport, Eco şi Individual. Oferit opţional, scutul inferior este o dotare perfectă pentru cei care vor să se aventureze şi în off-road.

Sursa: ŠKODA România